Historiefestival 2024

Vi streamer direkte fra Hovedbiblioteket i Gentofte og serverer kaffe og te.
Tid
11:00 - 15:00
Pris
Standard: Gratis
Sted
Makerspace

Vi streamer direkte fra Hovedbiblioteket i Gentofte, hvor emnerne er både danmarkshistorie som pryder sig med lånte fjer og kulturmøder på godt og ondt. Tilmelding er til begge livestreaminger, men det er muligt kun at deltage til den ene.

 

11.00 – 12.15 Danmarkshistorie med lånte fjer

Samtale mellem Kåre Johannesen og Kasper Holdgaard Andersen

I denne samtale graver historiker og forfatter Kåre Johannesen sammen med forsker og ph.d. Kasper Holdgaard Andersen fra Moesgaard Museum ned i de danske nationalsymboler, deres historie og deres mulige forfald. For når alt kommer til alt, er det så egentlig dansk – eller er det noget vi har lånt, stjålet, fået overleveret eller digtet på? 

Vi griber fat i nogle af de historiske holdepunkter som vi betragter som allermest danske. Hvilke overleveringer, kulturmøder og traditioner bygger historierne på? Hvordan kan historier som disse være med til at skabe en fælles historie og national identitet for Kongeriget Danmark? 

Vi dykker bl.a. ned i fortællingen om Dannebrog – det ældste nationalflag i verden og det evige symbol på ’det danske’. Julen kristendom eller åndedyrkelse? Vikinger – vores stolte, stærke forfædre. Danmarks første kongeslægt – fra Jelling eller Lejre?  

Samtalen modereres af bibliotekar og kulturformidler Gustav Flyvbjerg Maindal. 

Kasper Holdgaard Andersen

Icon Description

Kasper Holdgaard Andersen forsker og ph.d, er historiker på Moesgaard Museum, hvor han forsker i vikingetid og middelalder, herunder den tidligste danske kongemagt. 

Kasper H. Andersen har tidligere medvirket i DR dokumentarserien “Gåden om Danmarks første konge”.

Kåre Johannessen

Icon Description

Kåre Johannessen er historiker, forfatter og oplægsholder. Han har givet en række bøger bl.a. om den danske middelalder. Eksempelvis “Mørkets skabninger” hvor Kåre Johannessen fortæller om middelalderens mange forestillinger om mystiske og uhyggelige væsener.

13.45 – 15.00 Kulturmøder på godt og ondt

Samtale mellem Bo Lidegaard og Isam Bachiri

Hvad sker der når kulturer støder sammen? Vi kaster et nutidigt blik på kulturmødets ups and downs. Historiker og tidligere chefredaktør, Bo Lidegaard, og musiker og debattør Isam Bachiri byder ind med deres faglige og personlige vinkler. Isam B varmer op til samtalen men en sang.

Samtalen modereres af historiker og kulturformidler Morten Krøier Grützmeier.  

Biblioteket serverer kaffe og te og lidt sødt. Fri entré, men tilmelding nødvendig.  

Bo Lidegaard

Icon Description

Bo Lidegaard er historiker, forfatter og tidligere chefredaktør for dagbladet Politiken. Han er forfatter til række bøger om Danmarks nyere historie, fra den store biografi om Jens Otto Krag – 1914-1961 til Danmark i krig.

Isam Bachiri

Icon Description

Musiker og debattør Isam Bachiri blev kendt som sanger i bandet Outlandish, har fået en sang i Højskolesangbogen og er en hyldet fortolker af den danske sangskat. Han er ligeledes bemærket for sin tydelige og markante stemme i samfundsdebatten.