I den selvbetjente åbningstid skal du bruge dit lånerkort eller dit gule sundhedskort og en personlig pinkode for at komme ind på biblioteket.
Planlæg dit besøg på Hovedbiblioteket i Viborg
Vi glæder os til at få besøg af dig. Her har vi samlet en række praktiske oplysninger, som kan være relevante for dig både før og under dit besøg på Hovedbiblioteket i Viborg.
Ankomst
- Adresse: Vesterbrogade 15, 8800 Viborg
- Parkeringspladsen ligger på bibliotekets sydside. Det er gratis at parkere, og de fleste pladser er uden tidsbegrænsning (OBS: Der er én times parkering på alle pladser tættest på Hovedbiblioteket samt på en stribe langs bibliotekshaven).
- På hverdage mellem kl. 10 og 15 kan det være svært at finde en ledig parkeringsplads. Vi henviser til pendlerpladsen ved banegården eller villakvarteret nord for biblioteket.
- Offentlig transport: Der er et busstoppested lige uden for Hovedbiblioteket samt let adgang til tog- og busstationen via broen til perronerne. Vi anbefaler, at du benytter rejseplanen.dk.
Adgang og elevator
- Der er to elevatorer: Den ene kører op til første sal (balkonen) og ned til Kunstkælderen og Magasinet i kælderen. Den anden kører op til samme niveau som børnebiblioteket, mødelokalerne og Makerspace.
- Der er trapper fra voksenudlånet til balkonen, Kunstkælderen, Magasinet, børnebiblioteket, mødelokalerne og Makerspace.
- I selvbetjent tid skal du anvende dit sundhedskort for at åbne hoveddøren. Kortlæserne er placeret ved indgangene i 95-100 cm højde.
Toiletter
- Der er toiletter og handicaptoiletter på alle niveauer.
Biblioteksrummet
- Hovedvejene i biblioteket er minimum 130 cm brede i stueplan og på 1. sal, og gulvene har fast belægning uden hældning. Mellemrummet mellem vores reoler er minimum 100 cm.
- Vi har pc'er fordelt flere steder i biblioteket. Der er mulighed for at sidde ved pc’er ved hæve-/sænkebordene i indgangsområdet.
- Udlåns- og afleveringsautomater samt betjeningsborde har alle hæve-/sænkefunktion.
Arrangementer
- Hvis du deltager i et arrangement og har brug for at trække dig, er du altid velkommen til det.
- Vi afholder mange arrangementer på Skakbrættet, balkonen og i mødelokalerne. Alle steder har nem adgang og god plads, fx til kørestole. Har du brug for at have en ledsager med, gør vi naturligvis plads til det.
- På Hovedbiblioteket har vi teleslyngeanlæg på Skakbrættet. Skal du til et arrangement i et andet lokale, har biblioteket et mobilt teleslyngeanlæg. Har du brug for dette, skal du kontakte biblioteket på viborgbibliotekerne@viborg.dk senest to dage før arrangementet.
- OBS: Mange foreninger lejer mødelokalerne på Hovedbiblioteket i Viborg. Vær opmærksom på, at du til denne type arrangementer uden for bibliotekets åbningstid skal benytte den hvide dør mod Vesterbrogade og bruge liften, hvis du ikke kan benytte trapper. Personen, som har lejet mødelokalet, har en kode til den hvide dør.
Hjælpemidler
- Ikke alle handicaps er synlige. Solsikkesnore udleveres gratis og uden spørgsmål i betjent tid. Læs mere om Solsikke-programmet her.
- Førerhunde og servicehunde, der ledsages af deres ejer, er velkomne på Hovedbiblioteket i Viborg. Det er derudover normalt ikke tilladt at medbringe dyr på biblioteket.
Besøg af de mindste
- Der er pusleplads på det ene toilet ved børnebiblioteket.
- Der er et børnetoilet ved børnebiblioteket.
- Det er tilladt at tage barnevognen med på biblioteket.
- Der er legeområde og Wize Floor på børnebiblioteket.
- Du er altid velkommen til at henvende dig til personalet, hvis du har spørgsmål til vores faciliteter eller tilbud til børnefamilier.
Mad og drikke
- Der er en kaffe- og snackautomat ved caféen.
- Der er en vandhane i caféen, hvor du kan fylde din drikkedunk.
- Du er velkommen til at spise medbragt mad ved bordene på biblioteket.
Bibliotekets historie
Træk af Hovedbibliotekets historie.
I Viborg oprettedes i 1903 "Folkebogssamlingen for Viborg og Omegn". Den havde lokaler i Sct. Mathias Gade 55, i bygningen hvor der nu står "Carl Joh. Zacho", og en forhenværende lærer Chr. Fischer fungerede som bibliotekar.
Samlingerne udgjorde i alt 1.600 bind. Det årlige udlån svarede til, at hver bog havde været udlånt 4-5 gange.
I 1915 gik man i gang med at forberede et større bibliotek, der senere skulle få status som "Centralbibliotek for Viborg Amt" - Danmarks 3. centralbibliotek. Man dannede en Biblioteksforening som baggrund for biblioteket.
Folkebogssamlingen indgik i det nye bibliotek og fremover fik man støtte fra staten, kommunen, flere sognekommuner, samt en del foreninger. Biblioteket åbnede i 1918 på 3. sal i St. Sct. Mikkelsgade 22 og den første bibliotekar, Henrik Hansen, blev ansat.
Her voksede biblioteket sig større og i 1928 fik man derfor nye lokaler, idet Latinskolens tidligere gymnastiksal fra 1883 i Kompagnistræde af Viborg Kommune blev stillet til rådighed. Biblioteket var fremdeles en "selvejende institution", hvorfor man var afhængig af tilskud til både lokaler, drift og indkøb. Inden flytningen fra St. Sct. Mikkelsgade havde man overskredet de 10.000 bind.
Fra 1928 til 1963 forblev Centralbiblioteket i den gamle gymnastiksal i Kompagnistræde, hvor der efterhånden blev en bogbestand på ca. 56.000 bind. Her var læsesal, et par studielokaler og et børnebibliotek. Fra 1947 husede biblioteket også Byhistorisk Arkiv.
Viborg Bibliotekerne på Vesterbrogade
I 1956 blev biblioteket en kommunal institution og i 1963 opførte Viborg Kommune på Vesterbrogade et helt nyt bibliotek. Kommunen havde nogle år i forvejen købt en villa af direktør F. Grønvalt, og i villaens meget store have, blev det nye bibliotek opført. Det var arkitekt Poul og J.M. Danielsen, som forestod nybyggeriet. Den store villa blev i de følgende år anvendt til kontorer, først for amtet og senere til Viborg Kommunes Skoleforvaltning.
Biblioteket havde imidlertid stadig behov for mere plads og i 1975 foretog man en mindre bygningsudvidelse, hvorved villaen og biblioteket blev sammenhængende og biblioteket fik rådighed over hele villaen.
Med et stigende befolkningstal, flere nye uddannelsesinstitutioner og nye medier blev det i løbet af 1980'erne nødvendigt at tænke på endnu en udvidelse. En ny og spændende tilbygning blev tegnet af arkitekten Thomas Meedom-Bæch og den officielle indvielse af Viborg Centralbibliotek, som det ser ud i dag, fandt sted den 7. juni 1991.
En stor tak til Helmuth Spanggård Munch for lån af fotos og lokalhistorisk materiale.
Det sker på Hovedbiblioteket
-
For voksne
Klassikerklubben
Er du nysgerrig på litteratur, der holder gennem generationer? Så kom med i Klassikerklubben! Klassikerklubben er en læseklub for alle, men der er begrænset antal pladser, så tilmeld dig nu og dyk ned i nogle af verdens mest elskede bøger.Hovedbiblioteket
Gratis
-
For alle
Puslespilsklubben
Er du vild med at lægge puslespil?
Så er Puslespilsklubben lige noget for dig.
Her mødes vi hver tirsdag i Makerspace og hygger med at lægge puslespil - hver for sig eller sammen.Hovedbiblioteket
Gratis
-
For voksne
Strikkecafé på Hovedbiblioteket
For dig der gerne vil strikke sammen med andreHovedbiblioteket
Gratis
-
Musik & fællessang
Morgensang på Skakbrættet
Start ugen med glad morgensang - kom og syng med!Hovedbiblioteket
Gratis
-
For alle
Advokatvagten
Advokatvagten er et gratis tilbud til alle borgere, der har brug for personlig, juridisk rådgivning.Hovedbiblioteket
Gratis
-
For voksne
Fælleslæsning på Hovedbiblioteket
Kom og vær med til guidet fælleslæsning og nyd en hyggelig stund i rart selskab. Det kræver ingen forberedelse og ingen forkundskaber.Hovedbiblioteket
Gratis
-
Musik & fællessang
Jazzkoncert med Red Gazelle Trio + Ned Ferm og Jakob Sørensen
Red Gazelle Trio har med to internationalt anmelderroste albums, og et hav af koncerter over hele landet, været med til at sætte sit præg på den nordiske jazz.
Oplev dem på Skakbrættet udvidet til en kvintet.Hovedbiblioteket
70 DKK
-
For alle
Repair Cafe Viborg
Er du også træt af at kassere i stedet for reparere? Så mød op til Repair Cafe Viborg!Hovedbiblioteket
Gratis