Giv historierne videre

14.07.17
hurra for moderne dansk børnelitteratur

Jeg voksede op i 60’erne, hvor velfærden for alvor rullede ind over Danmark. Vi flyttede ind i et helt nyt og topmoderne hus med køleskab og fryser og noget så epokegørende som en halvautomatisk vaskemaskine.

Samtidig var der kold krig, en præsident blev skudt i USA, en mur blev bygget i Berlin, og verden stod på randen af en tredje verdenskrig. Men det mærkede jeg ikke noget til – det eneste jeg med sikkerhed husker ude fra den store verden fra mit første årti, er månelandingen samt et kongeligt bryllup, som begge dele blev fulgt med stor interesse på tv.

Men jeg husker ganske tydeligt noget helt andet – nemlig en særlig gave, som jeg fik til min 6 års fødselsdag i 1967. Det var en splinterny og nyligt udkommet bog, en herlig ABC-bog på vers med fantastiske illustrationer. Og jeg elskede den fra første blik – i mange år kunne jeg de fleste af versene udenad – ja, nogle af dem endnu. Jeg har siden læst den for mine egne børn og glæder mig til at gøre det samme for mine børnebørn, når de lige bliver lidt større.

”Halfdans ABC” er bogens titel, Halfdan hedder selvfølgelig Rasmussen til efternavn og illustrationerne er af Ib Spang Olsen. Den er sidenhen udkommet i utallige genoptryk og alle danske børnefamilier kan roligt lade den indgå i højtlæsnings-repertoiret, selvom den har så mange år på bagen. Den er nemlig nu en moderne klassiker.

Netop året 1967 er udråbt til at være et skelsættende år indenfor dansk børnelitteratur, fordi der udover Halfdan Rasmussens ABC udkom fire andre markante børnebøger, som også har fået klassikerstatus i dag – det var disse fire: Benny Andersen: ”Snøvsen”, Flemming Quist Møller: ”Cykelmyggen Egon”, Cecil Bødker: ”Silas og den sorte hoppe” samt Ole Lund Kirkegaards ”Lille Virgil”.

Sidstnævnte husker jeg da også som en af mine yndlingsforfattere, da jeg selv fik lært at læse, og jeg læste med stor iver bøgerne om Virgil og Albert, Hodja, Orla, Gummi Tarzan og næsehornet Otto.

Det, som disse forfattere gjorde, var iflg. børnebogseksperten Trine May, at de kom med en sproglig opfindsomhed, som ikke tidligere var set i dansk børnelitteratur samt et helt nyt og anderledes syn på børn og barndom, end det der f.eks. kom til udtryk i de mange seriebøger om Jan og Kim og Puk m.fl. Og samtidig introducerede de nye forfattere også en ny måde at kombinere ord og billeder på, som i Cykelmyggen Egon, hvor teksten nogle steder danser henover siderne.

Der er derfor god grund til at vi her i 2017 fejrer 50 års jubilæum for moderne dansk børnelitteratur, og med forlaget Gyldendal i spidsen markeres jubilæet bl.a. under titlen ”Giv historierne videre”.

Og det gør vi jo hver dag i Viborg Bibliotekerne. Giver historierne videre, når vi låner både de gamle og de nye historier ud – til højtlæsning, til selvlæsning, til fornøjelse og til læring. Eller når vi går nye veje med f.eks. litteraturprojekter for børn som Storylab og Room of Stories, hvor vi formidler historierne på nye måder.

De nævnte forfattere har haft stor indflydelse på børnelitteraturen helt op til i dag, hvor nye populære børnebogsfigurer har set dagens lys – f.eks. Vitello af Kim Fupz Aakeson og Villads fra Valby af Anne Sofie Hammer, hvor også nysgerrighed, humor og opfindsomhed er faste elementer. Til efteråret udkommer bogen ”Ben i alle retninger” af Trine May, som netop handler om arven fra 1967, så hvis man vil vide mere om moderne dansk børnelitteratur, så glæd jer til denne udgivelse.

Anbefalinger til ferien

Når børnefamilien skal pakke feriekufferten, så husk også lige en god bog til oplæsning i tilfælde af, at der skulle optræde en regnvejrsdag, eller bare til hygge og afslapning efter dagens oplevelser. Det kan være en af de gamle fra 67 eller en nyere en af slagsen. Udover de allerede nævnte er her et lille udvalg af danske anbefalinger til højtlæsning:

For de mindre børn:

For de lidt større børn:

Og så er der jo også lige Sommerbogen – Viborg Bibliotekernes populære læs-selv-ferietilbud til alle børn, der selv kan læse – læs 5 bøger i ferien på dit eget læseniveau – skriv en kort anmeldelse af dem og få en is som belønning.

Materialer