Makerspace Viborg

Et innovativt og kreativt rum

Makerspace Viborg er et mødested, hvor vi skaber, samarbejder og idéudvikler. Her er fokus på viden, læring, kreativitet oplevelser og ny teknik.

Åbent Makerspace

Makerspace er som udgangspunkt åbent i bibliotekets betjente tid.  

I dagtimerne kan du opleve at Makerspace er lukket pga. af undervisning. I vinterferie, påskeferie og efterårsferie er der ligeledes lukket pga. andre aktiviteter.

Det er muligt at bruge Makerspaces maskiner, såsom 3D-printer, lasercutter og vinylskærer. Du skal have en introduktion for at få adgang til at bruge maskinerne. Du kan booke en introduktion til en af maskinerne via makerspace@viborg.dk.

Bemandet Makerspace

Mandag og onsdag kl. 15.00 til kl. 18.00, er der personale i Makerspace, som kan hjælpe dig, der er nysgerrig på kreativitet og ny teknologi.

Her kan du møde andre med samme interesse og sammen kan I udforske og udvikle nye idéer. Der er også mulighed for, at du kan arbejde med dine egne teknologiske såvel som kreative opgaver og projekter.

Robotter, begynderkodning og andet

Vi har et væld af små robotter som du kan styre og programmere. F.eks. Fable fra Shape Robotics, Blue Bots, Sphero, ozobotter, OSMO og mange andre. Vi har også et større udvalg af udstyr og dimser til MicroBit og Makey-Makey. 

XR-teknologier

Virtual Reality briller; HTC VIVE, Oculus Quest. Samt mulighed for både at se og lave 360 graders film.

Maskiner

Det er gratis at bruge vores maskiner, men der er betaling for materialer. Makerspace Viborg er ikke til produktion, du må kun lave enkelte eksemplarer af dit design. Hvis en forening eller samarbejdspartner har brug for materialer, kan vi selvfølgelig lave særlige aftaler.

Spørg personalet, hvis du er i tvivl. 

3D print

Icon Description

Vores 3D-printere kan bruges til at printe ting til din hobby og små reservedele til hjemmet. Design dine egne modeller eller vælg blandt de mange, der findes på nettet, du kan f.eks. finde mange idéer her på Thingiverse.

I 2024 har vi fået nye 3D-printere:  

Bambu Lab X1 Carbon og en Creality begge printer med PLA, som vi har i forskellige farver.

Pris:

Print i alm PLA: 1 kr. pr. gram

3D-print betales inden printet sættes i gang. Se vægten på skærmen.


Resinprint

Type: Anycubic Photon S.  

Resin er et godt materiale til mindre og mere detaljerede figurer f.eks. til bordrollespilsfigurer.

Pris:  2 kr. pr. gram

Lasercutter

Icon Description

Lasercutteren kan bruges til at skære og gravere i et bredt udvalg af materialer, den drives af et CO2-laserrør og kan arbejde i materialer med dimensionerne 500 x 650 mm. og med en tykkelse på op til 6 mm. 

MaterialerGravereGennemskærePris
3 mm. finer xx

50x50 cm.

50 kr.

5 mm. finer  

30x50 cm.

50 kr.

6 mm. finerxx

30x50 cm.

60 kr.

Træpap 3 mm.xx

30x50 cm.

30 kr.

Akryl 3-4 mmx 

10x10 cm.

20 kr

Kartonxx5 kr. pr. ark 
Kork xx

30x45 cm.

40 kr. 

Læderxx

10x10 cm.

15 kr.

Papxx0 kr.
Papirxx0 kr.

 

Skæreplotter

Icon Description

Skæreplotteren er forbundet med en PC, der indeholder et program - WINPCSign - der bruges til at klargøre designs til udskæring. Skæreplotteren arbejder med vektor-grafik og programmet kan hjælpe med at konvertere almindelige billeder til vektor. Det kan være en fordel at forberede dine filer vha. vektor-grafik-program. Vi bruger Inkscape, som er et gratis program.

Skiltefolie, er selvklæbende folie der kan bruges til dekoration og skiltning på vinduer, døre, biler, vægge mm. Skiltefolie skal skæres med den farvede side opad. Efter udskæring fjernes det materiale, der ikke skal på væggen. Herefter påføres applikationstape/-folie og designet påføres overfladen. Husk at glatte helt ud, så der ikke opstår luftbobler mellem foliet og overfladen.  

Pris skiltefolie: 1 kr. pr. cm.

Tekstilfolie, anvendes til at overføre tryk eller designs på tekstilmaterialer f.eks. t-shirts eller bæreposer. Tekstilfolie skal skæres med den farvede side opad. Det kan dog være vanskeligt at se, da foliet er placeret på et stykke gennemsigtigt plastik, der skal vende nedad ved skæring. Den nemmeste måde at finde den rigtige side er, at adskille de to materialer i et hjørne. Tekst og andre elementer på tekstilfolie skal spejlvendes for at stå korrekt på f.eks. en t-shirt.  

Pris tekstilfolie: 2 kr. pr. cm.

Vi har også Brother Scan'N'cut. De kan skære i alt folie, stof og papir. 

Der findes et program, som kan downloades gratis – klik her CanvasWorkspace (brother.com) 

Spiralryg & laminering

Icon Description

Spiralryg

Der er mulighed for at samle din opgave, ferieminder eller andet med spiralryg.

Spiralryg i plast: 5 kr.

Spiralryg i metal: 10 kr.

Laminering

Laminering A4: 2. kr./ark

Laminering A3: 3. kr./ark

Vacuum former

Icon Description

Du kan bruge formboxen til at lave dine egne forme indenfor få minutter uden brug af yderligere software eller digitale handlinger. Du skal bare bruge en figur, som du kan lave formen efter.

Pris plastic/pap sheet: 20 kr.

Varmepresse til krus og drikkedunk

Icon Description

I programmet ?? kan du designe dit eget krus eller flaske. Print dit design på sublimationsprinteren og skær det til. Sæt papiret med billedsiden ind mod kruset løst på kruset med varmeresistent tape. Når varmepressen er varm lægger du kruset i og efter 2 min. er dit helt eget krus færdigt.

Pris flaske: 60 kr. inkl. print

Pris kop: 40 kr. inkl. print

Varmepresse til tekstil

Icon Description

Efter endt skæring på skæreplotter fjernes overflødigt folie og dernæst placeres folien på en t-shirt i varmepressen med den farvede side mod stoffet.  Varmepressen bruges til at fastgøre tekstilfolie på tøjet - lidt som et avanceret strygejern.

Inden du kan bruge varmepressen skal temperatur og tid indstilles. Herefter varmer pressen op og når den er klar, trykkes den ned over t-shirt og folie. Pressen udløser selv, når tiden er gået. En god indstilling til vores tekstilfolie er 185 grader i 25 sekunder. Det kan dog variere fra folie til folie og om stoffet er bomuld eller kunststof.  
 

Priser:  

T-shirt inkl. folie eller sublimationsprint: 60 kr.

Mulepose inkl. folie eller sublimationsprint: 25 kr.