Noget der ligner: Maren Uthaugs 11% og 88%
Maren Uthaugs tankevækkende og anmelderroste bog er en dystopi om en fremtid, hvor mænd er reduceret til avlsdyr.
Af Anette Siem Kristensen
Kvinderne har overtaget magten, orgasmen er blevet allemandseje, og de sidste mænd bor på avlscentre langt ude på landet, hvor kvinderne kan få både sæd og sjov - alt efter humør. Det er sort humor og satire, men også et pletskud af en samfundskritik (af både mænd og kvinder).
Jeg var bjergtaget af 11%, og nu er Uthaug efterfølgeren 88%, som jeg glæder mig meget til at læse. I den anledning har jeg samlet et udvalg af bøger til dig, der gerne vil have mere i samme stil - dystopi, finurlig samfundskritik og sort humor.
Du kan fx tage et kig på de klassiske dystopier: George Orwells 1984, Aldous Huxleys Fagre Nye Verden og Margaret Atwoods Tjenerindens fortælling. De er ikke blevet klassikere uden grund, og der er grumme og tankevækkende fremtidsvisioner i dem alle.
Du kan også dykke ned i Kaspar Colling Nielsens forfatterskab. Det er også fremragende samfundssatire, der tager det danske velfærdsliv under knap så kærlig behandling på en syret og ganske absurd måde.
Velfærdssamfundet er også under lup i Den Frie Verden, hvor de rige har muret sig inde (og fattigdommen ude), så de kan dyrke en række af tåkrummende first world problems, mens de glemmer resten af verdens meget reelle udfordringer.
Fandt du det interessant at læse om et samfund, hvor nogle mennesker pludselig er mindre værd end andre, så tag fat i Carnivora - her avles mennesker også til et på forhånd fastsat formål. Ikke avl (som i 11%), men kød. Spisekød..
Tørster du efter mere leg med forholdet mellem kønnene, så bør ungdomsserien Rød og Blå være det næste, du rækker ud efter. Her er præmissen den samme som i 11%: Kønnene lever adskilt, nogle enkelte kvinder sætter alle reglerne, og mænd er frygtede og farlige væsener, der skal holdes under skarp kontrol. Lad dig ikke skræmme af, at det er ungdomsbøger; de er velskrevne og umulige at lægge fra sig (også selvom teenagealderen ligger et par årtier tilbage).
Er du til de mere klimacentrerede dystopier, så kommer du ikke uden om Maja Lundes klimakvartet, der tager nådesløst fat i menneskets misbrug af verdens ressourcer. De fire bøger kan læses hver for sig, men de er bygget op over samme skabelon, og de er alle dybt tankevækkende; og temmelig skræmmende.
Tag et kig på samlingen herunder og lad dig inspirere til din næste tur ind i en skræmmende, tankevækkende eller syret fremtidsvision.
Rigtig god fornøjelse!
/Mie, Viborg Bibliotekerne
Artiklen er oprindeligt udgivet på www.eReolen.dk