Læseklub

Information om læseklubber og inspiration til jeres læsning

Er du interesseret i at få udvidet din læsehorisont og dele dine litterære oplevelser med andre læseentusiaster? Så er en læseklub det helt rette for dig!

En læseklub kan fungere på mange måder og består af ca. 8 deltagere. Ofte læser alle deltagerne den samme bog, som diskuteres til et læseklubmøde. 

Det er forskelligt fra klub til klub om bøgerne vælges i fællesskab eller om I skiftes til at vælge en bog. Møderne foregår ofte en gang om måneden, men det er helt op til dig og din læseklub.

Vi stiller gerne lokaler til rådighed og hjælper med at finde bøger, der er gode at diskutere i en læseklub. Nogle af disse bøger har vi samlet i læseklubposer, som består af 8 eksemplarer af den samme bog.

Vær med i en læseklub

Icon Description

Vil du gerne være med i en læseklub, er der flere forskellige muligheder

 1. Ny læseklub

   

  Vi hjælper en til to gange om året nye læseklubber i gang. En af os bibliotekarer er med til første møde og fortæller, hvad vi kan tilbyde jeres læseklub. Vi vælger i fællesskab en tovholder og I får udleveret den første bog. Opstartsdatoerne til de nye læseklubber annonceres på Her mangler link til arrangementsiden 

 2. Saml din egen læseklub

   

  Skab din egen læseklub med dine venner, naboer mm. Vi hjælper jer gerne med, hvordan I bestiller og låner bøger til klubben samt låner et lokale på biblioteket osv. Kontakt os på laeseklub@viborg.dk, så hjælper vi jer i gang. 

 3. Vær med i en eksisterende læseklub

   

  Nogle gange søger private læseklubber flere deltagere. Vi hjælper med kontakten mellem dig og læseklubberne. Hvis du er interesseret, så skriv en mail til laeseklub@viborg.dk, for at høre om mulige læseklubber. I mailen skal du skrive et par linjer om dig selv og hvis nogle ugedage eller tidspunkter ikke passer dig. 

 4. DR Romanklub

   

  DR Romanklub er et samarbejde mellem DR, Litteratursiden og landets biblioteker. En jury nominerer hvert år 6 nye danske romaner, der læses og diskuteres på landets biblioteker. Vi opretter en DR Romanklub med dig og andre, der er interesseret i at læse og diskutere disse bøger. Vi starter i efteråret og mødes en gang om måneden på et af vores biblioteker. Opstart af en ny DR Romanklub annonceres på Her mangler link til arrangementsiden

Bestil bøger til din læseklub

Icon Description

Bestilling af bøger

Du kan bestille en enkel titel til en bestemt dato eller du kan ønske flere titler til et helt eller halvt år ad gangen til din læseklub.

Vi har mange læseklubposer bestående af 8 eksemplarer af den samme bog. Er I interesserede i andre titler kan disse ofte anskaffes til jer, dog sjældent de nyeste og mest efterspurgte titler.

 1. Bestil bøger til en enkelt gang:

  Mindst 14 dage før du skal bruge bøgerne, skal du sende en mail med din bestilling til laeseklub@viborg.dk. Vil du hente bøgerne i august eller januar, skal vi modtage din bestilling senest d. 1. juli/1. december.
   

  Du skal sende følgende oplysninger:

  → Læseklubbens navn
  → Antal eksemplarer
  → Den ønskede afhentningsdato
  → Bogens titel

 2. Bestil bøger til et helt eller halvt år:

  Hvis din læseklub ønsker at bestille bøger til et helt eller halvt år, får I ikke bøgerne i en bestemt rækkefølge. Bestillingen sendes på mail til laeseklub@viborg.dk. Vil du hente bøgerne i august eller januar, skal vi modtage din bestilling senest d. 1. juli/1. december.

  Du skal sende følgende oplysninger:

  → Læseklubbens navn
  → Antal deltagere i læseklubben
  → Liste med ønskede afhentningsdatoer
  → Liste med ønskede bogtitler (gerne ekstra bogtitler)

Udlån og aflevering af bøger:

I får besked på mail og/eller sms, når alle bøger er klar til afhentning. Vi bestræber os på at have bøgerne klar tæt på den ønskede dato, men bøgerne kan være klar op til 7 dage før. 

Alle bøger udlånes til læseklubbens lånerkort - enten dit sundhedskort eller et læseklubkort. Dette gælder også læseklubposer, som både lånes med alle 8 eksemplarer i uanset antal personer i læseklubben og afleveres samlet med alle de 8 eksemplarer i.

Bøgerne kan lånes i 28 dage. Læseklubposer kan lånes i 56 dage. Fornyelse er muligt, hvis bøgerne ikke er reserveret af andre. I kan selv forny bøgerne her på hjemmesiden ved at logge ind låner-nr./CPR-nr. og pinkode. Er der problemer kontakt personalet eller ring 87 87 34 34.

Lån et lokale til din læseklub

Icon Description

I er velkommen til at benytte biblioteksrummet til jeres læseklubmøder. Dette gælder alle vores biblioteker i Viborg kommune. I kan f.eks. på Hovedbiblioteket i Viborg sætte jer på balkonen eller andre steder i bibliotekets åbne rum, som ikke bliver benyttet til et arrangement. 

Ønsker I et lukket lokale på hovedbiblioteket i Viborg, har I mulighed for at booke et mødelokale indenfor bibliotekets åbningstid. De lokaler i kan booke på hovedbiblioteket i Viborg er M1, M3, Caféen og havestuen i villaen, såfremt personalet ikke benytter denne. 

Derudover er der også mulighed for at booke lokaler på nogle af vores lokale biblioteker, såsom Houlkær, Bjerringbro og Stoholm.

Du kan sende et ønske om lokalebooking til laeseklub@viborg.dk med følgende oplysninger:

→ Lokaleønske

→ Dato

→ Tidspunkt

→ Læseklubbens navn

 

Gode råd til jeres læseklub

Icon Description

Mange læseklubber har en form for åben diskussion, hvor I sammenligner synspunkter og reaktioner på teksten. 

For andre læseklubber fungerer det bedre at sætte nogle rammer op for, hvordan diskussionen skal foregå. Vi har derfor nogle forslag til mødeformen og diskussions spørgsmål, som kan være en hjælp til samtalen. 

Vigtigst af alt, så husk at det skal være sjovt!

Mødeform

 • Vælg eventuelt én ordstyrer, som laver et lille oplæg. Vedkommende kan f.eks. sidde med et stykke papir, hvorpå talerækken skrives op. Ordstyrerposten kan være den samme person hver gang, eller være skiftende fra møde til møde.
 • Det kan være en god ide, at starte med en helt kort runde, hvor alle kommer med deres første indtryk af bogen. Du kan bringe en betragtning, et perspektiv eller et emne på banen som du ønsker at diskutere. 
 • Respekter de andre læsning og synspunkter. Der er ingen "rigtige" svar når man taler om tolkninger. Det er desuden vigtigt ikke at afbryde hinanden og respektere talerækken.
 • Du behøver ikke komme til mødet med en færdigdannet mening om bogen - det er det læseklubben er til for. En god diskussion kan ændre dit syn på bogen. 
 • Læs evt. anmeldelser og analyser af bogen samt forfatteren, da det kan være interessant at diskutere.
 • Afslut eventuelt med, at I hver især kort anbefaler en anden bog, så I herved får inspiration fra hinanden.

Spørgsmål til diskussionen

 • Hvad handler historien om? Diskutér bogens temaer eller problemstillinger
 • Hvem er hovedpersonerne? Hvad synes I om dem? Er de troværdige?
 • Hvordan udfolder historien sig?
 • Giver historien mening?
 • Hvad tror I, forfatteren prøver at sige med teksten? Har forfatteren et budskab? Trænger det igennem?
 • Hvad synes I om sproget? Er bogen velskrevet? Hvordan bruger forfatteren sproget? Kom eventuelt med eksempler.
 • Ligner bogen andre bøger, I har læst?
 • Har I læst andre bøger af samme forfatter og er der ligheder?

 

God fornøjelse